Når du tenker på kultur i Ringsaker kommune, så tenker du kanskje først og fremst på Prøysenhuset. For Prøysenhuset er mer enn bare et museum, det er et eget opplevelsessenter som drar det kulturelle hjertet av Ringsaker kommune hardt mot Rudshøgda. Prøysenhuset er likevel bare en liten del av det store kulturelle tilbudet i Ringsaker kommune, et tilbud det kan være vel verdt å ta en kikk på.

%d0%ba%d0%b566

Kulturarenaer i Ringsaker kommune

Noen arenaer for kultur i Ringsaker kommune finner du i Moelv, i Brumunddal og i Tingnes. Moelv kulturhus er tidligere Moelv kino og kan romme hele 296 personer. I november 2016 blir det satt opp et spennende teaterstykke om Robin som heter “Jeg er Robin Hood” som handler om Robin 12 år som synes at livet er rimelig urettferdig om dagen. Teaterstykket passer for alle som er 6 år og oppover. Kulturhuset i Brumunddal serverer show med Friserte Fruer i høst, der Gerd Elin Borgen, Ragnhild Ellefsæter, Torhild Kielland, Grethe Rustad Aarskog og Tove Merethe Mangset bringer humor til scenen i nydelige rosa dr. Martens. Showet heter “Avkledd” og er kritikerrost.

Bygdekinoen

%d0%ba%d0%b567En annen kulturarena er bygdekinoen. På bygdekinoen kan du oppleve de nyeste filmene – da må du til Tingnes Kulturhus eller til Grue kino på Kirkenær. Moelv kino er nå Moelv kulturhus.

Mo gård

Mo gård er gården som ga navn til tettstedet Moelv fordi den ligger så sentralt i byen. Gårdens historie som skysstasjon på 1700- og 1800-tallet og som lokaler for herredsstyret, med sine bygninger og flotte tuntrær gjør den til et storslagent kulturminne, og den ble derfor valg til Ringsaker kommunes tusenårssted.

Fritidsklubber

%d0%ba%d0%b568Innbyggerne i Ringsaker kommune er aktive i flere lag og foreninger. I tillegg finnes det gode fritidstilbud for ungdommen gjennom alle fritidsklubbene. Nes, Moelv og Brumunddal har alle egne fritidsklubber der ungdommer opp til 18 år kan møtes. I tillegg arrangeres det åpen hall i Fagerlundhallen. For alle aldersgrupper finnes det kulturtilbud som dansekurs, utstillinger og hyggetreff i kommunen. Som i resten av landet er det flere aktive stå-på-mennesker i kommunen som bidrar til et rikt idretts- og korpsliv. Noe som gjerne knyttes til de enkelte barne- og ungdomsskolene.

Prøysenhuset og Prøysenfestivalen

Så har nok Prøysenhuset blitt en kulturbastion i Ringsaker kommune og det med rette. Prøysenhuset er ikke bare et museum, men også et fantastisk opplevelsessenter. Årlig arrangeres det en spennende Prøysenfestivalen i juli, med et program som kan tiltrekke de fleste enten du liker historiefortelling, bøker, teater eller musikk. Prøysenhuset stopper ikke med det, men tar kulturformidling på rammeste alvor. Her kan du finne spennende arrangementer i form av konserter, kabareter, teater og rebusløp. Prøysenhuset henvender seg gjerne til de yngre av oss, men du finner likevel svært mye spennende for oss som ikke lenger vokser i høyden. Det var Arthur Buchardt som ga Prøysenhuset til Ringsaker kommune i anledning 100 års dagen til Alf Prøysen – 23. juli 2014. Huset er tegnet av Snøhetta og ligger ved Prøysenstua der Alf Prøysen levde sine 25 første år. Nå er huset et nasjonalt kulturhus til ære for ham.